vineri, 13 iulie 2018

înțelepții acestei lumi înnebunesc. cu mințile noastre.

Familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, 
ea este mai degrabă un produs socio-cultural,
 «o constelaţie de idei, imagini şi terminologii» 
creată şi recreată permanent d
practicile socio-culturale scrie în
Strategia Națională de Educație Parentală....

ceea ce înseamnă că după implementare părinții
vor vedea o mulțime de stele 
verzi apoi albastre
și pe urmă 
în toate celelalte culori ale 
Curcubeului ideologic

pe care Strategia îl pune la sânul mamelor
și la șoldul taților
ca să-l crească în locul
copiilor confiscați de Stat.....

ca în blocurile comuniste din anii 80
așa în mințile specialiștilor neo-marxiști de azi:
apă nu e 
căldură de loc
și lumina se ia mai tot timpul...

6 comentarii:

 1. "Familia este o constelație de idei, imagini și terminologii" - de aici se vede foarte clar că familia este considerată ca fiind un construct ideologic, adică un sistem care se poate modifica în consecință. Pană acum familia era văzută ca o celulă a societății, adică o entitate vie. Societatea nu mai este un trup viu, așa cum în Biserică suntem mădulare unii altora, ci un sistem de indivizi manipulabili și modelabili ideologic. Ori asta este pur și simplu o credință antihristică pe care ori o accepți ori nu. Sigur, s-ar putea spune că aceasta e o afirmație fundamentalistă, care este înfierată din start în ziua de astăzi, pentru că este corect politic să spui că dracul nu e atât de negru, e doar mai dalmațian așa... - adică tot un câine, dar mai de rasă. Si creștinul nostru bine citit știe că atunci "când omul le vede pe toate cu gânduri bune se curăță și primește har de la Dumnezeu" - asta a spus-o chiar Sf. Paisie. Deci, ajunge din prea mult zel să își cultive gândurile bune și față de o ideologie, când, în realitate, spusele Sfinților Părinți au referire pentru ceea ce are legătură cu duhul, pentru cine are duh, adică pentru om. Si, uite așa, fără să bage prea bine de seamă, se trezește cu un cal troian căruia singur și cu bune intenții i-a deschis porțile.

  RăspundețiȘtergere
 2. Bazaconii cu "staif" o sa mai fie : "definitii" si noi "filozofii" care mi-aduc aminte de o poveste cu imparatul gol si cei doi croitori care faceau haine invizibile pentru cei "prosti". Cine va sti sa deosebeasca binele de rau ? ( nu-i usor dar sa cerem asta ! ) Cine va respecta niste legi total strambe ca sa se "adapteze" la viata, la vremuri ? Cine va fi dispus la compromisuri ? Asa se va cerne graul de neghina. Chiar noi vom fi pusi, obligatoriu, in situatia de a ne cunoaste mai bine pe noi insine. Nu toti oamenii sunt manipulabili, "redusi la fiziologie". Probabil vor fi momente transante, in viata noastra, in care nu vom putea s-o dam "cotita", in care va trebui sa alegem, foarte limpede, intre Dumnezeu si alungarea lui Dumnezeu din viata noastra. In zona "nisipurilor miscatoare" , in care binele este amestecat cu raul aproape inconfundabil, nu vom fi lasati prea mult timp...si vom fi pusi in lumina reflectorului lui Dumnezeu : "cine esti tu si ce vrei ?" Orbirea inseamna sa nu vezi nici aceasta lumina clara pe care ti-o pune in fata Dumnezeu. Atunci de vina cine sa fie ? Nebunia "inteleptilor" lumii de azi ? Statul ? UE ? Sau ce ai inteles tu din ce ai trait pana acum ?? Oare conditiile exterioare sa fie de vina daca nu ne vom mantui ??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daniela, spui: "Oare conditiile exterioare sa fie de vina daca nu ne vom mantui ??". Bineînțeles că au un rol determinant "condițiile exterioare". Doar suntem organisme vii și nu trăim în vid. Trebuie să recunoști că și din punct de vedere științific orice organism are un schimb cu mediul înconjurător. Așa este și din punct de vedere duhovnicesc. Nu suntem numai noi, ca niște entități separate fără nici un fel de legătură cu ceilalți oameni, cu duhurile lor cât și cu alte, felurite duhuri. Toti oamenii formam întregul Adam - după cuvântul P. Sofronie. Oare se poate ca un mădular să se îmbolnăvească fără ca să sufere întreg omul? Se poate asta numai pentru cei anesteziați. Ori știm că păcatul are în sine anestezic tot așa ca o căpușă. Bine ar fi sș mai scape omul de ele, ca sș știe măcar în ce lume trăiește... cu adevărat!

   Ștergere
  2. Eu nu cred ca au un rol determinant conditiile exterioare ci cum ne raportam noi la ele, la Dumnezeu, la oameni, fiecare cu intelegerea lui care nu tine de scoala. Repet : Dumnezeu tine cont de aceste conditii si de faptul ca omul are puteri limitate de a le schimba. Un negru din Africa cat se poate lupta cu "datul" negrului pielii sale ? Nu stim care este exact limita intre ce putem schimba si ce nu din jurul nostru - conditiile sociale in care traim. Eu zic ca prea putin si atata timp cat noi insine suntem plini de patimi si riscam URA, e mai cuminte sa ne straduim sa ne curatim pe noi insine. Oamenii au trait razboaie, detentii, necazuri pentru ca Dumnezeu nu ne-a promis o viata linistita pe pamant. Din doi in conditii exterioare asemanatoare, unul s-a mantuit si altul nu. Ce a facut diferenta ? Omul, cu libertatea sa. Deci, fortati sa traim anumite vremuri de catre conducerea politica a tarii sau de alte forte obscure de-aici sau din afara tarii, ne este afectata calea mantuirii in functie de cat de mault ne intereseaza salvarea sufletului nostru in vesnicie. Daca am auzit de Dumnezeu, indiferent cate clase avem, si daca stim sa citim sau nu, trebuie sa-L cautam. Faptul ca nu L-am cautat si am trait "fiziologic", permanent strict in reactie la ce ni se intampla, nu va mai fi vina niciunui sistem politic, a niciunui "aparat", a asupritorilor si vrajmasilor nostri chipurile identificati ( chiar de-am putea pune degetul pe ei si sa zicem : "asta si cu asta si cu asta fac rau constiintei oamenilor !") ; va fi vina noastra. AVEM legatura unii cu altii, suferim unii din cauza celorlalti si unii pentru altii ! ... Anesteziat inseamna doar acefal, sau lipsit de inima. Totusi, cei retrasi din lume... Cei retrasi din lume sa fie niste nesimtiti ? De ce nu se suie la nicio tribuna, stiind, sa strige nedreptatile si uraciunile acestei lumi ? Poate le este frica de sentimentul de ura, poate pentru ca au cunoscut ca puterea rugaciunii pentru lume este mai mare decat interventia "directa", prin cuvant sa altfel.( Pare ca e mai direct asa, prin cuvinte si acte obisnuite, dar s-ar putea ca RUGACIUNEA unui despatimit, a unui smerit, sa fie cu mult mai directa si mai eficace in lupta cu RAUL DIN AFARA, oricare ar fi acela... ). Ne dor oasele de vremea de-afara, ne dor si oasele altora, dar sa fim atenti si ce mancam si cum ne traim viata. :)

   Ștergere
  3. Durerile noastre provin, cred, mai mult din interior. Cu nemantuirea, ca durere in vesnicie, la fel.

   Ștergere
 3. Sa ne ajute Domnul, pe fiecare in parte, sa ne vindecam, ca toti suntem bolnavi sufleteste. Sa ne luptam unii cu altii in interiorul aceluiasi Adam ? Sa ne iubim unii pe altii si sa-si scoata fiecare, strans de poala Domnului prin rugaciune si Sfintele Taine, BARNA din ochiul personal, boala din vene. Vesnica discutie...: cum putem vindeca pe altii daca noi inca suntem bolnavi ? Intr-o zi am sa tac. Si acum am vrut. O sa-mi vad de barna mea, de-ale mele, cand Marius va mai iesi din camara lui. "Tu intra in camara ta", zicea Domnul. Ma iertati... Fiti tari in lupta cu siamezul vostru, caci cu asta se luptau si sfintii inchisorilor, cu despatimirea... ; voiau sa isi iubeasca tortionarii, sa nu-i uasca, ca sa se poata mantui, caci suferinta nu era de ajuns pentru a ajunge in rai, nici capul plecat de frica loviturilor, ci doar dragostea !

  RăspundețiȘtergere

acolo

pocăiește-te inimă! ieși din cele de jos! urcă muntele ascuns în lăuntrul tău până Numele dulce al lui Hristos îți va da Împărăția lui...