marți, 15 mai 2018

ochii deschiși de IISUS

Aseară m-am plimbat puțin și am stat de vorbă cu omul care a fost orb din naștere... Era puțin mai bătrân, cu vreo două milenii doar, și îmi spunea:
 - Știi, când au venit fariseii, ceea ce m-a uimit cel mai tare a fost că pe ei îi interesa orice, numai faptul că vedeam, că fusesem vindecat de orbire, nu. Nu le păsa de mine nici cât negru sub unghie. Singurul lucru de care le păsa era că se întâmplase ceva pe teritoriul controlat de ei, ceva care nu venea de la ei și de care ei nu știau. Pentru ei Iisus era un infractor nu pentru că făcuse ceva rău, ci pentru că făcuse ceva fără aprobarea, omologarea și fiscalizarea lor. Așa e și azi cu societatea creată de urmașii lor. Nu-i interesează omul, deși tot ce fac spun că fac pentru binele omului. Ceea ce îi interesează cu adevărat e puterea lor asupra oamenilor, să dețină un control cât mai profund asupra lor. Ei vorbesc și promovează drepturile omului, ceea ce o infinită ipocrizie, pentru că singurul motiv real pentru care fac asta e ca, așezându-se în postura de furnizori și garanți ai drepturilor omului, capătă automat dreptul de a-i monitoriza și sancționa pe oameni, de a-i controla, în numele drepturilor lor. Nu omul, ci drepturile lui sunt importante. Iar și mai importanți ca drepturile sunt, bineînțeles, cei care le garantează...
Dar răul are putere asupra cuiva atâta vreme cât acela se teme. Ochii deschiși de Iisus văd asta. Și tocmai asta îi sperie, de peste două mii de ani, la Iisus Hristos: că deschide ochii oamenilor să vadă cine sunt ei și că puterea lor stă în specularea orbirii duhovnicești a oamenilor.
Îl urau pe Iisus pentru că era singurul care nu se temea de ei. Ba mai mult: le devoala lăuntrul ticălos înaintea oamenilor, le răsturna raționamentele și tarabele, demola în toate felurile autoritatea lor demonică și lumea construită pe ea. De aceea L-au și ucis.
Dar Iisus s-a lăsat ucis ca să rezolve și problema morții, să-i ia și ei puterea asupra oamenilor. Ca murind să coboare în iad și să ia și puterea iadului asupra oamenilor.... Într-un cuvânt, s-a lăsat ucis ca să pătrundă în profunzimea condiției umane căzute și să-i smulgă rădăcina...
 - Mai face El asta azi, mai deschide ochii orbilor din naștere?
 - Bineînțeles. Hristos a dat puterea Sa Bisericii. Și Biserica deschide și azi ochii orbilor din naștere, prin Taine și Învățătura Evangheliei. Dar nu știu ce se întâmplă, căci atunci când Iisus mi-a deschis mie ochii, eu am devenit curajos ca El, am început să-i înfrunt pe farisei și chiar să-i iau peste picior. Când El mi-a deschis ochii, nu am primit doar vederea , ci și puterea de a înfrunta ceea ce vedeam în farisei, și de a iubi ceea ce vedeam în Hristos.
Azi orbii văd, dar se tem. Și frica le va lua din nou vederea...  O Biserică care se teme de Puterea lumii, nu mai poate da oamenilor puterea de a înfrunta și învinge lumea, așa cum a făcut Iisus Hristos și cum le-a lăsat moștenire să facă și ucenicii Lui. 
Și cu timpul, temându-se de lume, Biserica poate pierde și puterea de a deschide ochii....9 comentarii:

 1. Iesirea din orbirea sufleteasca mi se pare a fi un proces indelungat. Apoi sa vezi este una si sa vezi in adancul intelesului lucrurilor, in duh si adevar, este alta. Si fariseii sunt orbi si au nevoie de vindecare... Cel care nu iubeste, in general, este orb sufleteste. Si sunt multi orbi care nu realizeaza ca sunt orbi, sufleteste ma refer, caci orbirea cred ca este O BOALA DE CARE SUFERIM TOTI. Pe masura ce vezi mai bine iti poti da seama cat de orb esti, paradoxal...; intuiesti cat ai ramas de orb. Pe masura ce inveti, daca se poate invata, sa iubesti, iti dai seama de cata neiubire suferi. Lumea poate fi impartita grosier in calai si victime ale calailor, in stapani si sclavi ai stapinilor, in farisei si vamesi...dar mai adevarat este ca orbirea sufleteasca este ceea ce ne face sa fim asemanatori si egali inaintea lui Dumnezeu. Pe un om oarecare niciun alt om nu il poate impiedica sa ...iubeasca. Niciun om nu-l poate impiedica pe altul sa se smereasca. Suntem propria noastra victima la capitolul smerenie si iubire. Orice iti poate lua un om, sau un grup de oameni, dar ceea ce iti confera sfintenie nu iti poate lua. Povestea unei intregi omeniri oarba in incapacitatea de a se smeri si de a iubi incepe cu mine. Cu fiecare. Trebuie sa ne atarnam de Hristos si sa incercam sa-L...imitam pe Hristos. Iar infruntarea si luatul peste picior nu au nimic comun cu dragostea si smerenia... Asa vad eu, in propria mea orbire.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am o problema cu acest "sa incercam sa-L ... imitam pe Hristos". Mai degraba sa ni-L asumam pe Hristos, prin credinta. Ca sa poti sa-L imiti trebuie sa-L cunosti. Ori aceasta cunoastere a Lui este continua, fara de sfarsit. Sunt insa de acord, cu cele zise de Sfantul Grigorie Teologul, ca asumarea credintei in Hristos presupune imitarea pana la identificare de simtire, de traire, de vedere duhovniceasca cu martorii oculari ai Rastignirii si Invierii. Cu alte cuvinte, sa devenim partasi ai Legii nu dupa litera ci desavarsiti duhovniceste sa fim si aceasta vesnic. La o adica, sa nu uitam ca si demonii iau (imita)chipul ingerilor de lumina si chiar pe al lui Hristos.

   Si Daniela, draga mea sora, sa nu te superi pe mine... nu spusele tale le-am comentat ... tu scrii atat de frumos! ... problema, dupa cum am mai zis, e la mine.

   Doamne, ajuta!

   Ștergere
  2. Eu sunt mai fraiera si mai necitita. Eu gandesc si vorbesc in termeni mai simpli. Ceva-ceva am aflat si eu despre Mantuitorul, din ce scrie in Sf.Evanghelii si din ce am trait personal. Sa-L cunosc, sa-L cunoastem, e prea mult spus pentru mine.( "Da usurare sufletelor chinuite ale poporului Tau si prin Duhul Sfant sa Te cunoastem pe Tine.", spune Sf.Siluan intr-o rugaciune. Lucru maaare ! ) Am incercat sa propun, mai degraba, o tendinta, o directie de traire pentru...crestini. Dar, mai realist, sa incercam sa-i imitam pe Sfinti. Iubirea vrajmasilor este porunca... Cred ca se poate ajunge la asa o iubire de vrajmasi incat cei sfinti, care o au, nici nu mai sezizeaza "vrajmasii"... :)

   Ștergere
  3. Eu sunt mai fraiera si mai necitita. Eu gandesc si vorbesc in termeni mai simpli. Ceva-ceva am aflat si eu despre Mantuitorul, din ce scrie in Sf.Evanghelii si din ce am trait personal. Sa-L cunosc, sa-L cunoastem, e prea mult spus pentru mine.( "Da usurare sufletelor chinuite ale poporului Tau si prin Duhul Sfant sa Te cunoastem pe Tine.", spune Sf.Siluan intr-o rugaciune. Lucru maaare ! ) Am incercat sa propun, mai degraba, o tendinta, o directie de traire pentru...crestini. Dar, mai realist, sa incercam sa-i imitam pe Sfinti. Iubirea vrajmasilor este porunca... Cred ca se poate ajunge la asa o iubire de vrajmasi incat cei sfinti, care o au, nici nu mai sezizeaza "vrajmasii"... Spuneam asta pentru ca si vrajmasii sunt bolnavi. Care or fi aceia... ; vrajmasii sunt de fapt vrajmasii mantuirii noastre. Si aceia sunt cel mai mult patimile noastre, impietrirea ( intepenirea...) noastra. Neiubirea ! Frate Ioane, era si un cantec, nu am de ce sa ma supar, si apoi fac eforturi sa nu ma mai supar chiar daca m-ar intepa cineva ; iar daca m-ar intepa sau m-ar lovi cineva, stiu ca tot inlauntru am de lucru, tot eu as fi in neregula ca ma supar. Vreau sa-i iubesc pe toti oamenii si sa nu mor mai inainte de asta. Pt asta imi trebuie antrenament, multe intamplari, sa ma cunosc, si sa "invat"sa iubesc tot felul de oameni. Cand ne suparam sa fim intristati ca iar ne-am suparat, dar sa fim constienti ca 99,99 % din rau este in mine, in noi insine. Tocmai ma uitam pe youtube : "Rafail Noica Criza Bisericii part.1". Ma umplu de un soi de pace cand il aud pe Parintele Rafail. Si nu ma simt singura ; oricum nu suntem singuri... :)

   Ștergere
  4. Hristos S-a inaltat ! Doamne, ajuta ! :)

   Ștergere
 2. Poate fi vindecat un om care, cel putin, trebuie SA VREA sa fie vindecat. Sfintele Taine sunt aceleasi. Puterea lumii este o carpa lepadata inaintea puterii Sfintelor Taine. Astea trebuie sa le intelegem daca vrem sa fim vindecati. Optiunea trebuie sa fie limpede : Dumnezeu. Daca alegem ca vrem sa fim vindecati, ca vrem sa ne mantuim, fiecare in parte, atunci "fariseii", asa zisii farisei care nu sunt decat alti FRATI bolnavi ca si noi, nu au cu ce sa ne vateme, si noi nu avem de ce a ne teme de ei , noi Biserica. Sa ne rugam pentru acesti "dansii",cel putin cum ne rugam pt noi insine, caci Dumnezeu "are treaba" sa ne vindece pe toti de aceeasi boala in diverse grade. Dar bolnavi suntem cu totii. Stam ca SLABANOGII pe malul scaldatorii Siloamului ; pe toti trebuie sa ne ia de mana Domnul. Ce sens are sa ne comparam unii cu altii ? Doar Domnul stie, atat(!), cine a inceput sa ...vada... cine A INCEPUT sa iubeasca, cine a inceput sa se smereasca... Pana si clipa mortii este un INCEPUT al VIETII.
  RăspundețiȘtergere
 3. Orbirea este o STARE pacatoasa. Si neputinta de a iesi dintr-o lume careia nu-i mai apartii este tot o STARE...Sa fii blocat intr-o lume din care ai vrea sa fugi si nu poti...inca nu poti...si nu stii daca e bine sa fugi... Stai si te intrebi daca nu cumva este Crucea ta sa ramai in astea in care esti si sa rabzi pana la capat... sau ... Am scris aici cateva ganduri. 🎑

  RăspundețiȘtergere
 4. Este un clip frumos pe youtube : "Iubirea desavarsita Sf Siluan". Are zece minute ; sa te uiti la el , te rog, Marius..!

  RăspundețiȘtergere
 5. "Rafail Noica Criza Bisericii part 1"- pe youtube. Dureaza o ora ( 59 min ) din viata noastra..., dar am ajuns la minutul 22-23, cand m-am gandit la tine, Marius si la framantarile legate de Biserica, la ce poate si nu ar mai putea face Biserica in lume... Merita TOT ascultat !

  RăspundețiȘtergere