luni, 11 decembrie 2017

adevărații creștini

toți oamenii resping
răul lumii,
dar
numai cei care Îl iubesc pe Dumnezeu
resping la fel de categoric
și
binele ei...

de aceea
doar aceștia
biruiesc
lumea...


7 comentarii:

 1. 1.Daca traiesti in lume, poti respinge lumea cu totul ? 2. BINELE din lume nu este totusi de la Dumnezeu ? 3. Nimeni care traieste in lume nu Il iubeste pe Dumnezeu ? 4. "A iubi pe Dumnezeu" nu permite nicio...nuanta ? Doar : "inchis/deschis"? 5. TOTI oamenii resping raul lumii ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daniela, daca nu iti este cu suparare, poezia nu este un pacient care trebuie cautat de boli. Nici poetul...
   Cu siguranta poti vedea mai mult decat atat. S-a intrezarit asta din unele comentarii.
   Acuma binele lumii nu este tot una cu BINELE care vine de la Dumnezeu. Tot binele lumii te tine legat de lume nu te lasa sa te avanti spre Dumnezeu. E un argument foarte simplu demonstrat inca de la caderea omului.

   Ștergere
  2. Nu m-am suparat. Aveam si eu niste intrebari, pentru ca traiesc in lume. :)

   Ștergere
 2. Un fragment din "Întoarcerea la Hristos" de Ioan Ianolide:

  "Oamenilor li s-a promis raiul pe pământ, dar li s-a interzis raiul ceresc, li s-a dat satisfacția simțurilor, dar li s-a negat cea a sufletului, li s-a spus că totul va fi bine și frumos, dar în ei n-a existat nici binele, nici frumosul și când a dispărut și aspirația spre ceruri, s-au simțit întemnițați pe pământ. Iar când au fost momiți de poftele trupești, au devenit fiare și bestii, fără suflete și fără conștiință, întunecând totul în jurul lor, căci în ultimă analiză oamenii care nu se sfințesc în ei înșiși murdăresc lumea cu tot ce e rău și murdar în ei. Prin urmare, tot "binele" care siluiește conștiințele nu poate fi decât distructiv."

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum îmi vine în minte întrebarea : cum ar trebui să trăiască oamenii dacă răul lumii trebuie evitat împreună cu "binele" lumii ?
  și: Dar orientarea aceasta tehnologică ar fi normală , cum ar trebui să fie ?

  S-ar putea să existe tentația imaginației aici. Cum ar fi o societate orientată spre binele Dumnezeiesc ?
  Nu știu dacă s-ar putea imagina așa ceva. Poate nici nu ar fi indicat să ne imaginăm. Singurul răspuns ce - mi vine în minte acum este să căutam facem voia Domnului.
  Alte răspunsuri ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uite, vezi..? Si eu astept niste RASPUNSURI... Am scris, aiurea, niste intrebari, mai sus. Eu traiesc in lume. Si as vrea sa fug de lume, din lume. Mereu. E ca o rana dureroasa. Fac lucruri pentru ca am familie, pentru ca sunt oarecum constransa de familie. Nu pot sa fug. De aceea pun intrebari tampite. Caut un "fierar". Am un duhovnic care poate va deveni candva "fierar"...Ce este mai important FACE duhovnicul meu : ma suporta sa ma spal o data pe saptamana la el. Si imi intinde Trupul si Sangele Mantuitorului. Poate este nedrept sa mai caut un "fierar"... Dumnezeu mi l-a dat pe Parintele Galeriu. Altul... ... / Raspunsuri eu nu prea am si nici intrebari nu prea stiu sa pun, si astept raspuns la intrebarea "cum sa fug de lume ?". Un raspuns provizoriu mi-am dat : SA IUBESC OAMENII. PE TOTI. La iubire sa lucrez !- aici sa-L rog pe Dumnezeu : TOARNA, DOAMNE, IN MINE, IUBIREA ! CA SA NU MAI VREAU SA FUG..! Pentru ca oriunde as fugi, de IUBIRE am nevoie, ca sa ma mantuiesc ! Oriunde ai trai, trebuie sa nu traiesti pentru tine, ci pentru ceilalti. Sa te golesti de tine insuti. Sa iubesti ! In lume, in familie, in manastire, la serviciu, pe strada, in autobuz, in biserica, oriunde ! BINELE LUMII este Hristos din fiecare, este BINELE care se intampla peste tot, si langa noi, vazut dar mai ales nevazut ! Ce frumos spunea Sf. Teofan Zavoratul despre orbire ! Printre altele, ne trebuie sa avem OCHI sa vedem BINELE, ca raul il vedem cu prisosinta ! Daca il vedem pe Hristos in fiecare om, pe "Hristos deghizat", poate e suficient..!

   Ștergere
 4. "Binele" lumii ar putea intra la categoria raul lumii. Asa ca sa evitam raul lumii ! Am citit ca numai oamenii foarte inaintati duhovniceste pot deosebi cu adevarat binele de rau ; (caci) multe lucruri pot parea bune si sa fie defapt rele, si invers. Daca toti oamenii ar dobandi o busola incat societatea sa fie orientata spre binele dumnezeiesc, aceea ar fi o anticamera a Imparatiei Cerurilor... Ooo, daca toti oamenii ar vrea sa fie mai buni ! Daca toti oamenii am dori sa aflam ce vrea Dumnezeu de la noi ! Sa cautam NOI INSINE sa aflam si sa facem voia Domnului, asa e ! Un raspuns chiar foarte bun ! Eu am sa spun BINE numai binelui dumnezeiesc, restul nu este bine ! Binele lumii, in sens de confort, de orice altceva care serveste egoismului, placerilor, slavei desarte... NU E BINE ! :)

  RăspundețiȘtergere

Strigăt în pustiul creștinismului de azi - o scrisoare pentru mine, cel puțin

VIAȚĂ de DINCOLO, ACUM și AICI! Acesta e creștinismul, așa cum l-a definit experiența martirică, adică normală, a Bisericii. Pentru că ...